
Wednesday, February 4, 2009

FooD Safari!
'Jelly is made from the juice n Jem is made from the fruit'...ha..itulah yg saya belajar dari Travel n Living Channel.Rupanya Jeli dan jem ni ada bezanya.Misalnya kalau jem stoberi,dibuat dari buahnya manakala Jeli Stoberi dibuat pula dari jusnya...Berbeza kan?
Entry kali ini kita akan
bincang tentang makanan pula.Sepanjang berada di sini,Mcm2 makanan yg saya rasa utk kali pertama.Misalnya seperti
Bubur Pedas di bawah ni (ala..bukan pedas pon)Entah mengapa namanya bubur Pedas.Ia adalah makanan tradisi org Swak.Beru first time saya makan n telah terjatuh hati.
It taste better than bubur Assyura (no Offence plz) walaupun rupanya agak hmmm..ew ew...hehe...Ntahla mcm mana hendak describe rasanya..tapi mmg Kick!BTW, ni nama ja bubur tapi nasiknya tidak ada...Ntahlah apa yg dicampur dalam tu..sukar utk melihat sebab kalernya yg agak gelap...Nanti datang Swak bolehlah Try menu ini ok?Anda pasti tidak akan menyesal!!!

Pernah mkan
putu mayam?Putu mayam ialah sejenis makanan kaum India..tapi kalau di Swak..Byk org melayu yg jual..tak pernahnya saya melihat org India menjual Putu mayam...Pelik kan?Menda ni seriusly saya tak pernah jumpa di Sabah.So,maybe org Sabah belum expose dengan makanan ni.Putu mayam tersebut diperbuat daripada tepung beras, dan dimakan bersama kelapa dan gula warna brown..(Mcm ada rasa gula melaka juga)Sangat sedapdan melatop!!!

Ok..then
Muffin Choc.Muffin ni mak n makcik saya buat secara usahasama.Punyalah sedap.Bila saya tanya resipi masing2 tersipu2...rupanya Instant Muffin! Cet....Tapi rasanya mmg sedap.Lupa pula tanya jenama apa...patotlah cantik semacam..rupanya main bancuh n masuk oven ja...lalala (Kalaulah saya yg buat..tentu pecah rahsia tidak pandai masak..agaknya ada yg meminang x?..lalala)
Ni last sekali
ayam panggang. Kali ni bukan instant tau.Buat sendiri.Dan jangan salah paham,Warna dia mmg hitam ok?Jangan kasi malu bahawa ayam panggang saya tu hangus. Nak Maarinate ayam panggang ni senang sahaja.Campo mentega, Serbuk cili/cili giling (bg yg mau pedas),HP Sauce n Black paper sauce.Nak kick lagi?Okeh, bole campo sos tiram,sos cili/tomato.Siap!Senang kan?

Orait..yg ni ramai tidak tahu...Gravy utk ayam panggang tadi jangan hidang/tuang terus dari oven lepas masak ayam panggang.Sepatutnya ia dimasak dalam pot yg berlainan terlebih dahulu.Kemudian barulah gravy tersebut menjadi pekat dan sedap utk dicicah bersama ayam panggang tadi..paham?hehe...senang kan?Memasak hanya perlu instict.Anda rasa kena tu bahan,campurkan sahaja..eksperimen..lama2 tau la apa yg sedap dan tidak...Setuju?

Sekarang masih dalam Quest mencari gula2 Dippin Dots..dui mengidamnya...kalau dapat tu mmg bes..;-p
Labels: Foods, My favorites

Posted @
[
12:46 PM]
