No right clicking here.Don’t want any rippers to be ripping.Want codes/pics/anything?Just ASK.
<body>
Life is a journey, not a destination...

ShimaPinkRibbon.Blogspot.Com
~

Wednesday, February 4, 2009
FooD Safari!


'Jelly is made from the juice n Jem is made from the fruit'...ha..itulah yg saya belajar dari Travel n Living Channel.Rupanya Jeli dan jem ni ada bezanya.Misalnya kalau jem stoberi,dibuat dari buahnya manakala Jeli Stoberi dibuat pula dari jusnya...Berbeza kan?

Entry kali ini kita akan bincang tentang makanan pula.Sepanjang berada di sini,Mcm2 makanan yg saya rasa utk kali pertama.Misalnya seperti Bubur Pedas di bawah ni (ala..bukan pedas pon)Entah mengapa namanya bubur Pedas.Ia adalah makanan tradisi org Swak.Beru first time saya makan n telah terjatuh hati. It taste better than bubur Assyura (no Offence plz) walaupun rupanya agak hmmm..ew ew...hehe...Ntahla mcm mana hendak describe rasanya..tapi mmg Kick!BTW, ni nama ja bubur tapi nasiknya tidak ada...Ntahlah apa yg dicampur dalam tu..sukar utk melihat sebab kalernya yg agak gelap...Nanti datang Swak bolehlah Try menu ini ok?Anda pasti tidak akan menyesal!!!


Pernah mkan putu mayam?Putu mayam ialah sejenis makanan kaum India..tapi kalau di Swak..Byk org melayu yg jual..tak pernahnya saya melihat org India menjual Putu mayam...Pelik kan?Menda ni seriusly saya tak pernah jumpa di Sabah.So,maybe org Sabah belum expose dengan makanan ni.Putu mayam tersebut diperbuat daripada tepung beras, dan dimakan bersama kelapa dan gula warna brown..(Mcm ada rasa gula melaka juga)Sangat sedapdan melatop!!!



Ok..then Muffin Choc.Muffin ni mak n makcik saya buat secara usahasama.Punyalah sedap.Bila saya tanya resipi masing2 tersipu2...rupanya Instant Muffin! Cet....Tapi rasanya mmg sedap.Lupa pula tanya jenama apa...patotlah cantik semacam..rupanya main bancuh n masuk oven ja...lalala (Kalaulah saya yg buat..tentu pecah rahsia tidak pandai masak..agaknya ada yg meminang x?..lalala)

Ni last sekali ayam panggang. Kali ni bukan instant tau.Buat sendiri.Dan jangan salah paham,Warna dia mmg hitam ok?Jangan kasi malu bahawa ayam panggang saya tu hangus. Nak Maarinate ayam panggang ni senang sahaja.Campo mentega, Serbuk cili/cili giling (bg yg mau pedas),HP Sauce n Black paper sauce.Nak kick lagi?Okeh, bole campo sos tiram,sos cili/tomato.Siap!Senang kan?


Orait..yg ni ramai tidak tahu...Gravy utk ayam panggang tadi jangan hidang/tuang terus dari oven lepas masak ayam panggang.Sepatutnya ia dimasak dalam pot yg berlainan terlebih dahulu.Kemudian barulah gravy tersebut menjadi pekat dan sedap utk dicicah bersama ayam panggang tadi..paham?hehe...senang kan?Memasak hanya perlu instict.Anda rasa kena tu bahan,campurkan sahaja..eksperimen..lama2 tau la apa yg sedap dan tidak...Setuju?

Sekarang masih dalam Quest mencari gula2 Dippin Dots..dui mengidamnya...kalau dapat tu mmg bes..;-p

Labels: ,


Posted @ [12:46 PM]


♥AHLAN WAHSALAN
HELLO

Welcome!
Spy comel \(^-^)/ ke..



♥ Chats
Leave A Massage!;-)


♥ Sweet EsCape!
GOODBYE!

♦ Click Here <---Jom Skodeng SINI!♦

♥ Memories
my previous posts

December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
April 2012
May 2012
June 2012
July 2012
October 2012
November 2012
December 2012
January 2013
April 2013

♥ Credits
clap!clap! :)

Designer : zahirah-
Basecode : Jas.miine-
Inspiration : Agnes
Materials : Lovecandied
Cursor : Dorischu
Hosters : Blogger,Photobucket,Blogskins


♥THE MRS. BLOGGER
SESI BERKENALAN DENGAN TUAN BELOG

S.H.I.M.A
Married.LEO.Kuching,Sarawak.Teacher.Pure Malaysian.
italic bold underline strikeout


♥ TIED THE KNOT!
THE COUPLE

Merisik :15 JANUARI 2011
Bertunang :17 SEPT 2011 @ 19 SHAWAL 1423H
Nikah :17 SEPT 2011 @ 19 SHAWAL 1423H
Lilypie Angel and 

Memorial tickers
Lilypie Angel and 

Memorial tickers
♥ WEDDING THEME
WEDDING BY COLOURS


AKAD NIKAH
GREY
16th SEPT 2011
PINK AND WHITE
AKAD NIKAH & BERLULUT
16th SEPT 2011
CREAM , GOLD AND IVORY
SANDING
17th SEPT 2011
RED
MAJLIS BERTANDANG
26th NOV 2011